Halwa Telinga

Ihsan KasihMu..Jum KLIK:)

Cari sesuatu yang menarik ??

Followers Terhebat

Empunya cerita

My photo
Merupakan Puteri bongsu di antara enam orang adik beradik.Simple PersoN, easy goinG, fRiendly.Wujudnya blog ni hanya suka-suka bagi mengabadikan setiap detik suka dan duka kehidupan dan melakarkan setiap kenangan saya dan mereka:)

Blog Archive

Mungkin anda tertinggal yang ini...:)

get this widget here

Friday, December 9, 2011

Siapa suka Cheese cake??

Assalamualaikum,hai,u all buat pe tu? ha,meh sini angkat kening sapa suka makan cheesecake macam miss hhihihi,sangat suka tapi tak la selalu makan,cuma kadang2 keinginan itu datang..erm,nyum2 sedap,tapi pada miss sepotong pun dah kenyang ye.Oleh kerana kegilaan miss dan member dengan cheese cake ni,mana tahan dok "secret recipe" je ye tak? so,ada la seorang "tukang kek" dimana gelaran tersebut untuk dia,kerana dia seorang yang sangat terror membuat dan sangat rajin menerima tempahan dari kalangan rakan seOffice dan luar opis:) kami pun suggest supaya puan ni buat class,dia On je.Kami buat class ni di office,dia bawak semua perkakasan nya..tengahari jumaat,kan lunch time tu lama,so kami manfaatkan masa yang ada.
mari tengok resipi nya dan kejadian class kami hari itu:
Cheesecake yang kami buat ni ada dua kaedah 
i) cheesecake(baked)
ii)cheesecake non baked.


Baked Cheesecake
*crumb:
-150 gm digestive biskut(selalu guna roti marie je n tambah almond cincang)
-70 gm mentega
=kisar biskut marie dan cairkan mentega.gabungkan pastu padatkan pada acuan...masukkan dalam peti sejuk seketika


batter:
500 gm creamcheese(nak sedap kena guna philadelphia cheese,jenama anchor pun sedap tapi agak masin sedikit.
2 biji telur
1/4 cawan gula castor 
satu sudu teh vanilla
= pukul cheese dengan gula hingga kembang,masukkan telur & esen vanilla.
- keluarkan crumb tadi dari peti sejuk,then masukkan batter di atasnya...bakar dalam oven selama 25 hingga 30 minit dengan kepanasan oven 150 darjah...
* ni resipi asas..kalau nak letak apa2 extra pun boleh..seperti snickers cheese cake,masa masukkan batter tadi masukkan separuh je,then masukkan snickers yang telah dipotong.
-Pastu masukkan batter semula hingga menutup snickers tadi..kalau nak save budget gantikan dengan cloud 9 pun boleh.
= Apabila cheese cake tadi sudah masak,angkat dan kita hiaskan,gunakan bluebery fillling sapu atas kek tadi,kemudian hiaskan dengan limau cute tu(boleh beli buah yang dlm tin) nyum22..kan dah siap...hasilnya...sedap:)







*berbaloi masa lunch aritu,dapat mempelajari sesuatu yang baru:) ,next entry kita share resepi non baked cheese cake pulak*



7 comments:

Ieja said...

saya suka..nyum nyum! :))

CintaZulaikha said...

saling jangan tak salin menunya...must try...

anna said...

sodapnye!!!

Miss uCu said...

princes2 semua..memang sedap..mari cuba ujung minggu ni:)

eszyamin said...

wah pndai awk buat kek ye..jom kite wt kek sesama..sy pon pndai gak la..huhu

Miss uCu said...

:)

Azhafizah[フィザ] said...

sedapnyer!nak sikit >.<

 

Copyright © 2012 Reserved to Begins with Smile Design with love by CikBulat