sumber asal dari:hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
(A) Gula Hangus
2 sudu besar gula (utk gula hangus) *tabur gula dlm loyang n masak atas api perlahan..biar gula hancur dan warna tukar jadi perang) Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)
(B) Bahagian Atas
1 tin susu cair ( 400ml)
1 sudu teh esen vanila
3 sudu besar gula
3 biji kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)
C) Lapisan Kek
140 gm tepung gandum @ tepung SRF
70 gm gula kastor
3 biji kuning telur
130ml air biasa
1 sudu teh baking powder - tak perlu jika guna tpg SRF
50 ml minyak masak
(D) Merinque
6 biji putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar - optional
Cara-cara :
1.Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.
2.Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nanti tak jadi pudingnya..
3.Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.
4.Pukul bahan (C) *Campurkan semua sekali & pukul guna senduk je..ketepikan
5.Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat ia tak jatuh...(meringue)
6.Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.
7.Bahagikan kepada beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau suka..
8.Masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.
9.Bakar cara double boiling/waterbath (Loyang kek berada di dalam loyang berisi air panas) - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)
**selamat mencuba:)**
3 comments:
nyum2
Sedapnyer..
cantikknya belang2nya tu...
Post a Comment