Halwa Telinga

Ihsan KasihMu..Jum KLIK:)

Cari sesuatu yang menarik ??

Followers Terhebat

Empunya cerita

My photo
Merupakan Puteri bongsu di antara enam orang adik beradik.Simple PersoN, easy goinG, fRiendly.Wujudnya blog ni hanya suka-suka bagi mengabadikan setiap detik suka dan duka kehidupan dan melakarkan setiap kenangan saya dan mereka:)

Blog Archive

Mungkin anda tertinggal yang ini...:)

get this widget here

Wednesday, March 6, 2013

Macaroni bakar

sumber: pinjam dari mr google sekejap,nati update gambar sendiri :) Tq


Assalamualaikum ,selamat hari rabu to all my readers,eh2 ado ke..anggap je ada..ini cerita last week punya.Aktiviti makan-makan yang kami buat kat opis.Tetapi 'pot luck' kami ni secara kecil-kecil di unit miss sahaja.Pikir2,menu yang sepatutnya nak bawa,sebab kami bebas bawa makanan apa je,sesuai untuk breakfast,maka di hari jumaat yang mulia  tu miss buat la macaroni bakar..first time buat tau! tapi Alhamdulillah,melalui tester2 sekalian mengatakan sedap..Terima kasih dan miss bersyukur gak,sbb ianya menjadi seperti yang diinginkan..
Miss ikut resipi dari blog2 otai yang lain..(minta maaf ..miss x ingt blog mana,apa2 pun terima kasih pada empunya resipi asal) 

Resipi nya seperti ini :) 

200 g makaroni, direbus hingga lembut, toskan dan gaul dgn sedikit minyak.
250g daging cincang, dibersihkan
1 tangkai cili merah, dihiris 
1 tangkai cili hijau, dihiris 
50 g cendawan butang, dihiris nipis 
1 labu bawang besar
2 sudu besar rempah kari
1/2 cawan potongan daun kucai (miss x letak)
parutan keju cedar secukupnya 

Kastard
5 biji telur gred A 
200 ml susu cair 
2 camca teh tepung gandum 
1 camca teh gula 
1 camca teh garam 

Panaskan minyak dan tumis bawang besar bersama rempah kari sehingga naik bau. 
Kemudian masukan daging dan kacau rata hingga daging masak
Tambahkan garam secukup rasa.
Kemudian masukkan makaroni dan bahan2 lain yg telah di satukan tadi dan gaul rata

Dalam bekas lain, satukan bahan-bahan utk kastard dan kacau rata menggunakan wisk. 
Tuangkan kastard kedalam makaroni tadi dan kacau hinga bergaul rata
Sediakan loyang untuk membakar.
Sapukan loyang dengan buter.
Panaskan oven pada suhu 180C
Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang
Taburkan parutan keju(mozarela yg siap parut miss gunakan)
Bakar selama 20 minit atau sehingga masak
Ita bakar dengan api bawah selama 20 minit dan kemudian buka api atas bawah dan bakar lagi selama 5 minit.

terima kasih utk empunya resipi...selamat mencuba,conform x nyesal punya la.



8 comments:

AyueJean AJ said...

Nanti AJ nak cuba.....
Dah mark dah entri ni..
Hehehehe.. =D

Masya said...

mengebunya.. mengiurkan...

~Emaa Hasnah (^_^)~ said...

makaroni bakar..sedappp..dah lama xbuat :)

Carlos Santiago said...

waaa...bestnyaaaa

ieda immi said...

waduhhhhhhhhh
x menahan nie ! ;)

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Miss uCu said...

Nurzakiah hanum dan ieda immi..sangat sedap..mari try2:)

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

makaroni bakar..sedapnye..my feberet..:)

rajin jgk buat makaroni bakar ni sbb seang je buat dia sbnrnya kan...

 

Copyright © 2012 Reserved to Begins with Smile Design with love by CikBulat