Halwa Telinga

Ihsan KasihMu..Jum KLIK:)

Cari sesuatu yang menarik ??

Followers Terhebat

Empunya cerita

My photo
Merupakan Puteri bongsu di antara enam orang adik beradik.Simple PersoN, easy goinG, fRiendly.Wujudnya blog ni hanya suka-suka bagi mengabadikan setiap detik suka dan duka kehidupan dan melakarkan setiap kenangan saya dan mereka:)

Blog Archive

Mungkin anda tertinggal yang ini...:)

get this widget here

Wednesday, May 16, 2012

Spaghetti Carbonara


Assalammualaikum dan selamat pagi..yeah..ada sembilan hari lagi..amboi,miss menghitung hari nampaknya..agak-agak kenapa kah miss sibuk hitung hari ni? nanti kita cerita yea..Now,miss nak share gambar ni..cer teka apa dia:)

Haaa.....taraaaaaaaaaa..ini lah santapan miss dan teman-teman semalam..iaitu Spagetti Carbonara,tetiba nak jadi orang poteh gitu...tak pe2..try jgn tak try.Sejujurnya ini la kali pertama miss merasa carbonara spagetti nih..ini hasil kerajinan Kak Akeela yang masak dan bawa datang opis.Thanks:) sedap..nanti miss nak try masak sendiri..mari kita tengok bahan2 nya macam mana:)

Bahan-bahan:
spegeti @ fettuccine - ikut suka (stgh paket boleh makan dlm 4-5 org)
ayam cincang @ 2 keping daging ayam burger (rendam seketika & cincang)
udang (buang kulit) - 10 ekor
cendawan butang - 1 tin
carbonara paste cap prego - 1 tin (boleh mkn dlm 4-5 org)
bawang merah - 2 biji (cincang)
air - setengah tin prego
garam - secukup rasa
lada hitam - ikut suka

cara-cara:

1. utk spegeti

panaskan air separuh periuk. masukkan 2 sudu minyak masak dan stgh sudu garam dlm air mendidih. pahtu masukkan spegeti tadi. masak smpai lembut. bila dah masak, toskan dan cuci dgn air biasa supaya tak melekat & tahan lama. tos lagi. utk lebih baik lagi, tuang olive oil dan gaulkan pd spegeti tadi.

2. utk kuah

panaskan minyak dlm periuk. tak perlu byk minyak, sekadar nak tumiskan bawang shj. masukkan bawang merah td, agak2 dah layu, masuk ayam cincang. masak smpai masak.. :D

masukkan pes carbonara dan air. sentiasa kacau supaya tak berketul. bila dah nak mendidih, masukkan udang, cendawan butang, garam secukup rasa dan lada hitam (kalau nak pedas). tunggu smpai mendidih. kalau pekat sgt, masukkan air sedikit, dan tunggu smpai mendidih sekali lagi.

p/s: kalau nak buat 2 version (pedas dan tak pedas), tunggu kuah mendidih & asingkan dulu kuah tu sblm letak lada hitam..
*Itu semalam,hari ni pon ada teman yang berhajat nak belanja makan dan dia masak sendiri..Alhamdulillah,rezeki.murah rezeki korang belanja ye..Apa pun hari ni ,org yg belanja makan tu adalah bakal pengantin:) kata nya try n error sbg persediaan..Tahniah kawe...

3 comments:

Anum said...

nampak sedap nie :)

miloais milo said...

peberet iols
tak reti nak buat - sokmo beli aje bila nak makan

Miss uCu said...

kak anum..sedapp..
miloais:try la msk skali skala hihih

 

Copyright © 2012 Reserved to Begins with Smile Design with love by CikBulat