Halwa Telinga

Ihsan KasihMu..Jum KLIK:)

Cari sesuatu yang menarik ??

Followers Terhebat

Empunya cerita

My photo
Merupakan Puteri bongsu di antara enam orang adik beradik.Simple PersoN, easy goinG, fRiendly.Wujudnya blog ni hanya suka-suka bagi mengabadikan setiap detik suka dan duka kehidupan dan melakarkan setiap kenangan saya dan mereka:)

Blog Archive

Mungkin anda tertinggal yang ini...:)

get this widget here

Thursday, April 26, 2012

Spaghetti Campak-campak


Assalamualaikum dan selamat pagi,hari ini miss agak penat pasal nya semalam miss and Cik Raihan ada projek,projek masak-masak.Tetiba nampak spagetti kat carrefour..erm,apatah lagi cik Raihan rajin sikit lepak kat umah malam ini.So menjadi la projek tu,padahal tak plan langsung.Beli bahan-bahan,balik rumah lepas je solat terus berkungfu menyediakan bahan-bahan dan campak2 pa yang patut.Hasilnya,jadi jugak spaghetti versi miss.hihhiih,alhamdulillah kami makan berempat.Housematte pun keluar dari tempat pertapaan (bilik) dan join makan-makan.Lagi best..

Bahan-bahan :

1 paket spagetti

1 ayam cincang (Ramly)

1 botol PREGO (medium)

1 tin tomato puri (medium)

1 ½ senduk minyak masak (the best letak olive oil)

1 tin mushroom button (potong nipis / kiub)

1 biji cili benggala hijau (potong kiub)

1 jambak bunga kobis (potong kecil2)

1 senduk sos tomato

miss tambah tomato sebiji.

Garam dan serbuk black pepper secukup rasa


1. Panaskan air (1/2 periuk), tambah sedikit minyak masak (1 sudu besa) dan garam (1 scoop kecil).
2. Bila air mendidih masukkan spaghetti.
3. Angkat spaghetti bila dah agak kembang.
4. Panaskan minyak masak (1 1/2 senduk tadi).-
5. Tumis cili blender/cili boh sampai masak.
6. Masukkan daging / ayam cincang tadi (gaulkan biar dia agak masak)
7. Masukkan tomato puri(jika ada), PREGO, kiub @ serbuk ayam dan air (to be adjusted), biarkan mendidih.
8. Bila mendidih masukkan mushroom dan tomato.
9. Masukkan cili benggala dan bunga kubis, biarkan mendidih.
10. Tambah serbuk lada hitam, sos worcheister (if ada) garam dan gula secukup rasa.

*Gambar spagetti to ehsan dr mr google..kredit to empunya gambar..sebab miss x sempat snap gambar pon mlm td:)

7 comments:

Kakzakie said...

Kawan-kawan yg tinggal makan apa susah makanan dah terhidang.. ngap ajelah.:)

Anum said...

mudah dan sedap

ary_lee said...

isyyyyy...
da lah tengah lapau ni= ="

fiQ'Ra said...

terliur sudah.. hehe mesti sedap kan ;)

Hanamiko Sakura said...

sedapnya >.<

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

nyummy!!

sedapnya...nanti masak antar kat GK eyh hehe

Miss uCu said...

mari mkn2 teman2:)

 

Copyright © 2012 Reserved to Begins with Smile Design with love by CikBulat