Halwa Telinga

Ihsan KasihMu..Jum KLIK:)

Cari sesuatu yang menarik ??

Followers Terhebat

Empunya cerita

My photo
Merupakan Puteri bongsu di antara enam orang adik beradik.Simple PersoN, easy goinG, fRiendly.Wujudnya blog ni hanya suka-suka bagi mengabadikan setiap detik suka dan duka kehidupan dan melakarkan setiap kenangan saya dan mereka:)

Blog Archive

Mungkin anda tertinggal yang ini...:)

get this widget here

Friday, March 30, 2012

Ngantoknya...baik punya projek mlm tadi

Assalamualaikum dan selamat pagi,huu,betapa malasnya membuka mata pagi ni,apatah lagi hujan melanda putrajaya pagi ni..sangat best jika tengah cuti.Mengantuk n penat sebab malam tadi miss dan Crist my sweet sis a.k.a my housemate la berkemas dan projek menganyam ketupat dan masak kari ayam utk dia bawak ke opis,makan sikit2.Miss buat sikit je,nanti rasa sikit sorang.hihihi,apa pun ni first time anyam ketupat guna daun pandan yang miss perolehi dari seorang akak ni.Thanks kak Aya..n crist too,mesti u alls x pernah dengar or x jumpa Ketupat daun pandan..bagi yang pernah tu tak pe la,tp majoriti teman2 x tau adanya ketupat terhasil dari daun pandan.
Mula2 daun pandan tu kita cuci atau lapkan dengan tuala kecil,pas tu belah dua daun nya dan anyam la:) 
-Lepas anyam,masukkan beras pulut ke dalamnya.kemudian rendam dalam air santan.
-air santan tu campurkan sedikit garam.
-air santan tu ikut la banyak mana kita punya ketupat.
-rendam dalam 1/2 jam,baru la rebus ketupat tu.
miss suka ketupat guna daun pandan sebab ianya wangi:)


*ni just gambar sebelum direbus,yg dah rebus x sempat nak snap...

5 comments:

CintaZulaikha said...

kemain rajinnya dia...musti sedap nih..nyum2

Miss uCu said...

nyum2..skali skala je sist:)

Hanis Azla said...

first time tahu pasal ketupat pandan ni.. wah.. sure sedap kan..

Fabulous Me said...

Wah.. Gile rajin..

Miss uCu said...

saje..teringin nak mkn sis

 

Copyright © 2012 Reserved to Begins with Smile Design with love by CikBulat