Halwa Telinga

Ihsan KasihMu..Jum KLIK:)

Cari sesuatu yang menarik ??

Followers Terhebat

Empunya cerita

My photo
Merupakan Puteri bongsu di antara enam orang adik beradik.Simple PersoN, easy goinG, fRiendly.Wujudnya blog ni hanya suka-suka bagi mengabadikan setiap detik suka dan duka kehidupan dan melakarkan setiap kenangan saya dan mereka:)

Blog Archive

Mungkin anda tertinggal yang ini...:)

get this widget here

Tuesday, June 12, 2012

I like Laksam


Hai,menu apa malam ni? miss kenyang lagi,bancuh milo je nanti.sebab nya tadi dok makan Laksam.Ha,sekarang miss suka makan laksam,kekadang beli kat pasar minta sambal lebih,pedas2 baru ada umph..nyum2..actually tekak miss ni boleh je terima makanan2 klate nih,dgr asalnya laksam ni pun dari sana.So miss skodeng resipi dan tampal kat sini,Dapat di My resipi.com.Sapa terror buat angkat kening:) boleh miss datang umah dia selalu..hihihihi






Bahan-bahan ( boleh hidang utk satu family - 2adults 2 kids )

Resepi Laksam:
3 cawan tepung beras
6 sudu besar tepung jagung
6 cawan air
sedikit garam
Resepi kuah:
3 ekor ikan sardine (makeral)
1 tin santan
1/2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inchi halia
1 btg serai (besar punya)
2 kiub pati ayam/ikan bilis (not necessary)
2 sudu kerisik
lada sula
asam keping
1 inchi lengkuas
beberapa helai daun kesum (not necessary)
Bahan tambahan: Telur rebus, Salad, Timun, Taugeh, Sambal belacan, Chili tumbuk, Kacang panjang dll
Cara-cara

cara-cara membuat laksam:
Campur semua bahan dan gaul sebati.Perap dlm setengah jam.
Sementara tu sediakan kukus atas api
Sapu sedikit minyak pada loyang @pinggan. Letak pinggan@ loyang dlm kukus.
Tuang 2 senduk
Kukus sampai agak keras, tidak berair.
keluarkan dan tunggu suam terus gulung
cara-cara membuat kuah:
Rebus ikan sampai masak
kisar halus bahan: bawang merah, putih, serai, halia, tumis dlm periuk (minyak sikit)
masukkan garam, lada sula, asam keping, kerisik, lengkuas, daun kesum dan gula (ikut sukahati)
kacau sebati, sampai naik bau
Tapis ikan dgn air rebusan, simpan air rebusan,
Ikan yg ditapis blendkan sampai hancur, masukkan kedalam periuk yg berisi bahan tumisan. cacau
Tapiskan air rebusan ikan kedalam periuk tadi
kacau sampai mendidih dan masukkan santan dan kiub , kacau lagi hingga mendidih, rasa garam dan gula, tambah ikut citarsa
potong2 laksam, dah boleh hidang and makan

*ni cik dee la ni memperkenalkan miss dgn Lakse*

6 comments:

miloais milo said...

iols tak makan laksam ni...
laksa ok lah...

Kesuma Angsana said...

suka juga laksam.. but lg suka laksa penang hehehe slm kenal n dah follow u ye

aReLaN said...

huhuhu...baru je makan kelmarin bakal kakak ipar buatkan.memang sedap

Kakzakie said...

Kakak suka lakam. Ada jiran kakak org Kelantan selalu bagi kakak dia memang berjual. Sedap..:)

IntaNBerliaN said...

serius.. lama yg amat dh xmkn laksam.. dulu duk trg selalu mkn :-)

Joanna Yunus said...

alamak memang sedap laksam ni... tapi akak selalu beli je, nak buat malas pulak sebab dalam rumah ni akak sorang je yang suka

 

Copyright © 2012 Reserved to Begins with Smile Design with love by CikBulat