Halwa Telinga

Ihsan KasihMu..Jum KLIK:)

Cari sesuatu yang menarik ??

Followers Terhebat

Empunya cerita

My photo
Merupakan Puteri bongsu di antara enam orang adik beradik.Simple PersoN, easy goinG, fRiendly.Wujudnya blog ni hanya suka-suka bagi mengabadikan setiap detik suka dan duka kehidupan dan melakarkan setiap kenangan saya dan mereka:)

Blog Archive

Mungkin anda tertinggal yang ini...:)

get this widget here

Wednesday, May 23, 2012

Kahwin dulu VS kahwin sekarang

Hai..selamat lunch semua..miss nak mnghapdate blog jap..alhamdulillah ari ni still puasa.Satu setengah hari je lagi berada di Putrajaya sebelum balik cuti di kampung tercinta.Ha,musim sekolah dah nak mula tu,ramai yang ambik kesempatan dengan mengadakan majlis kahwin.Ahad nanti pun cucu Pak ngah miss buat majlis kahwin jugak,sabtu nanti dah kena tunjuk muka kat rumah diorang lagi..sukanya...hihih blh ambil kesempatan berjumpa sanak saudara.hihihi.Berbalik kepada kenduri kawen ni,miss tengok banyak beza la,kahwin dulu dan sekarang.Mari kita tengok beberapa perbezaan yang ketara itu:-

Kenduri Kendara

Kalau bab kenduri ni satu benda je miss boleh cakap. Tak nak kalah. Setiap org klau buat kenduri ni mesti tak nak kalah punye. Nak lagi vouge2 dari orang lain,Lauk nak 20-30 jenis. Tempat xnk tmpat biase2 mcm kt kampung bawah rumah. Nak dalam dewan besaq2 taraf 3- 4 bintang. Paling kurang pon boleh muat 2 ribu smpai 3 ribu orang. Xnak dah buat masak2 n goreng sendiri ni. Nak catering je dgn chef terkemuka. Paling tak pun.Kenduri pulak kuar bajet ribu riban dgn kenduri belah laki pastu kenduri belah pompuan.Pelamin pon,nak bertema yang unik,klasik bagai..huhuhu..


Door Gift

Ha,dulu mana ada benda alah ni,sekarang macam2 jenis doorgift siap dengan paper beg,paper beg tu makin cantik design dia,makin mahal ler harga nya.Dalam tu mereka akan letak,gula2 atau pasu kecik or gelas..Dan ada juga yg bagi makanan ringan.


Baju Kahwin

Yang ni konpem miss xtaw nk ulas cmane. Errmm..ermm. Ok2. Kalau dulunya miss rase takdela sangat trend pinjam n sewa2 ni kot? Dulu mereka beli je sepasang, Tapi sekarang dengan wujudnya butik perkahwinan..trend sewa jd ikutan. Takde dah beli2 ni..lagipun nk beli mahu sejuta dua mungkin.hihihi,menambah pulak kan..:) Tapi harga sewa baju kawin ni pun mst xnk kalah jugak. Kalau tak silap miss 2,3 ribu la jugak. tapi dulu2 miss tgk org kahwin rilek je.. Sekarang semua nk grand2 je kot.


Kad Jemputan

Trend sekarang dah semakin advance..Kad jemputan sekarang semua celup bedak n perfume.Skali kuar smpul je mst nk hidu dulu.Ada plak hard cover bagai,size macam2 ada.Paling hebat harga berdasarkan design pon mahal2 je. Sampai bleh jd sumber rezeki pada pihak yang tertentu.Ini kena pandai cari ,kalau tidak kena yang cekik darah.Tapi lg advance punye care.dan paling jimat kot,post kt facebook..then tag org yg berkenaan. Jimat je duit aku.Dulu mana ada kad jemputan yang design mcm2,material pelbagai.Diorang pakai A4 paper kaler2 pon ok..hihihi



Photographer

Bab ni skarang miss rase mmg xleh dinafikan.Dulu mana ada photographer di letakkan dalam senarai paling important sekali..tapi sekarang,hu..awal dah cari yang paling hebat pakej nya, album nak custom album atau storybook.Semua pasangan yg kawin2 tu mesti nk diorang punye memori disimpan dalam bentuk gambar. Kalau dulu orang tak brape pndang sangat benda ni..tp zaman sekarang..dah jadi satu benda yang wajib.Kalau dulunye cameraman dr kalangan keluarga yang bawak camera je..sekarang akan ada sorang due bawak DSLR keliling event kahwin ni ha.Sorang ambik gambar kat area tetamu dan ruang tamu,sorang lagi dalam bilik persalinan pengantin,kalau blh setiap saat tu diabadikan.Nak ambik gambar outdor bagai..Siap ada yang ambik gambar dalam kolam ok,bukan tepi kolam,DALAAM kolam.sure,miss dah tengok album kahwin sorang tu siap terjun kolam tuh..fuh dasyat..

Jadi…conclusionnye..nak kahwin ni kena pastikan duit simpanan bertimbun timbun.eh..tak2. Coclusionnye..kahwin tu korang buatla ape yg patut ikut kemampuan. miss bukannya tahu sangat pasal kahwin ni,sebab miss blum kahwin tapi miss rasa ikut je yang kita mampu . Sebab duit n mjlis bersanding or kenduri gempak2 x menjamin kebahagian.So…walau moden macammana cara orang sekarang..adat n cara nenek moyang kita jgn dilupakan. Jangan jadi kacang lupekan kulit!

2 comments:

IntaNBerliaN said...

tu la, nak kawen perlu duit yg byk.. tp pe2 pun buatlah ikut kemampuan kita kan..

Cik Eiyra said...

hai anda di tag
if anda join sila sebutkan nama saya yea =} tengs kawan .

http://cik-eiyra.blogspot.com/2012/05/1st-giveaway-by-iena-eliena.html

 

Copyright © 2012 Reserved to Begins with Smile Design with love by CikBulat