Assalamualaikum,seperti kebiasaannya,miss akan post gambar makanan kan..Maka nya,skarang pun sama jugak.Percubaan pertama,betul..ini kali pertama miss masak ikan 3 rasa konon.Tapi miss pakai ikan selar je,dan miss tukar nama dia ikan Masak 4 rasa.Perasa yang keempat tu pedas:)
Tak kisah la janji sedap di makan oleh sendiri..gambar semalam tak sempat snap pun,masak masa cun-cun je,elok siap hidangkan makanan,azan berkumandang.Alhamdulillah,not bad...yummy..So,pinjam gambar dari en Google la ye:)Terima kasih.
bahan-bahan yang miss gunakan:
1 ekor ikan bawal ataupun siakap (saya gunakan 3 ekor ikan selar size bsar sikit)
1 sudu besar tepung jagung (untuk menyalut ikan)
3 ulas bawang merah (**)
1 labu bawang besar (**)
2 ulas bawang putih (**)
3cm halia (**) (**) - dihiris/miss tumbuk je
Bahan B (Untuk Sos) :
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar air
1 sudu kecil gula pasir
sedikit tepung jagung
sedikit cili yang ditumbuk
secubit garam
tomato -potong dadu
bwg besar-potong dadu
*ada jugak yang pakai sayur campur*
Cara-cara membuatnya:
Goreng ikan yang telah dilumurkan dengan tepung jagung dan campur sedikit tepung kunyit. Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
Panaskan 2 sudu besar minyak dan tumis bahan2 yang telah dihris hingga kekuning2an.
Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih.Kacau rata.
Masukkan bahan yang di potong dadu dan tutup api.
Curahkan kuah ke atas ikan dalam pinggan hidangan tadi.
*miss perah sedikit limau nipis,bg masam sikit*
Alhamdulillah,terhasil jua ikan 4 rasa versi saya*
NEW ARRIVAL DENIM COTTON
5 years ago
1 comment:
gambo ikan tu - buat iols kelaparan le plak!
Post a Comment