Selamat menjalankan tugas masing2 dengan mood suam-suam kuku hari isnin ni ye..hari ini miss breakfast mihun dan kuih 'tiga sebilik'.Entah la,nama tu lekat je kat minda ni,pasal mula-mula dulu miss beli dan tauke nya cakap kuih tu nama mcm tu padahal ianya adalah Kueh Tepung Bungkus aje.oleh sebab dia letak 3 biji Seringgit kot..miss suka..so,rajin pulak menggoogle resipi nya.Bulan ni sahaja dah dua kali makan kuih ini rasanya.Tak pe,rezeki,alhamdulillah.
Bahan
1 cawan tepung beras
2 cawan santan + sikit garam
Daun pisang
Bahan-bahan inti:
1/2 biji kelapa muda parut
1 ketul gula melaka
1 s/b gula
1 s/b tepung gandum
4 s/b air
1 helai daun pandan
Cara:
1. Masakkan bahan inti kecuali tepung gandum sehingga agak kering.
2. Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga kering. Sejukkan.
3. Jadikan inti bebola kecil. Ketepikan dahulu.
4. Bancuh tepung beras bersama santan. Masakkan hingga naik wap dan nampak agak pekat.
5. Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran diperlukan.Lap dan bersihkan.
6. Ambil 3 sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan 2 biji inti.
7. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun dan kukuskan selama 20 minit.
8. Sejukkan dan hidangkan.
4 comments:
kuih kesukaan klin jugak, awk buat ke kuih ni????
simple aje ye cara nak buatnya...
iols copy resepi ni ye...
wahhh lamak tak mkn kueh ni.. slalu makan masa puasa jer.. kat bazaar byk jual.. nak buat tp tak reti.. ehhe
wah.. lamanya sy xmkn kuih ni... sedap tu :-)
Post a Comment